Kan jeg selv lave en ny døråbning

Som udgangspunkt kan du godt lave en ny dør selv, men du skal bland andet være opmærksom på, om væggen er bærende, og hvilket materiale er væggen lavet af.

Hvis væggen er bærende, det vil sige, har den en stabiliserende funktion på resten af bygningen, kan du ikke umiddelbart lave en døråbning, idet den muligvis ikke stabiliserer ordentligt bagefter. Løsningen er at lægge en overligger eller bjælke ind over døråbningen. Hvis væggen er bærende er det en god ide’ at få en professionel til at beregne hvilken størrelse og type bjælke der skal benyttes.

Væggens materiale kan give et fingerpeg om hvorvidt den er bærende eller ej, og har også indflydelse på hvordan man skal lave døråbningen. Er væggen lavet af beton skal man højst sandsynligt skære hullet med en vandkølet diamantklinge, hvilket sviner temmelig meget. Er den derimod lavet porebeton, ofte kaldet gasbeton, kan man til gengæld skære hullet med en almindelig håndsav, eller en speciel gasbeton håndsav. En koksvæg er ofte nemmere at rive helt ned, for derefter at bygge en ny op i gips. Grunden til dette er at man nemt kommer til at rive koksvæggen ned når man forsøger at skære et hul.

Her er nogle tommelfingerregler for om væggen er bærende.

 • Bettonelementer – Næsten altid bærende
 • Koks – Aldrig bærende
 • Gips – Sjældent bærende
 • Mursten – Ofte bærende
 • Gasbeton / Porebeton – Ofte bærende
 • Letklinkebeton / Lecabeton – Ofte bærende

Som altid er det en god idet at få råd og vejledning af en professionel hvis man er i tvivl.

En kommentar til “Kan jeg selv lave en ny døråbning”

 1. Jeg har en gipsvæg på 1. sal, som jeg gerne vil sætte en dør i? Men jeg har 2 spørgsmål:

  1. Hvad skal jeg skære/save hullet med?

  2. Døren er 72 cm bred, så skal have en dørkam der er 80 cm bred. Skal dørkammen være midt imellem 2 lægter, eller er det ligemeget?

Der er lukket for kommentarer.