Et lys vækkeur virker faktisk og får dig til at vågne friskere og mere udhvilet

Ideen bag et lys vækkeur er at du vågner på en blidere måde, og også føler dig mere udhvilet idet lyset deaktiverer hormonet melatonin i hjernen. Lys vækkeuret virker typisk ved at lyset tændes på den svageste indstilling en halv time før du skal op, for så langsomt at skrue op for lyset indtil det når fuld styrke på det tidspunkt du skal vågne.

Et lys vækkeur er ikke et mirakelmiddel

Et Wake-up light vækkeur er ikke et magisk apparat der fjerner al træthed om morgenen. Hvis din søvn er for kort og for dårlig, er der ingen vækkeure, solopgangslamper eller andre lysterapilamper der kan hjælpe dig til at føle dig udhvilet. Du kan IKKE gå i seng 2 timer før du skal op, eller ligge og vende og dreje dig hele natten, og så forvente at du vågner frisk og veludhvilet bare på grund af et lys vækkeur.

Når det er sagt så oplever stort set alle at det er betydeligt mere behageligt at vågne op til et lys vækkeur, og langt de fleste føler sig også mere udhvilede når de bliver vækket stille og roligt af lys fremfor af et traditionelt vækkeur der ringer, bipper eller på anden måde bare larmer.

Videnskaben bag wake-up lights

Vores søvnmønster styres i høj grad af et hormon der hedder melatonin. Hormonet findes i stort set alle levende væsener, både i mennesker og dyr, men også mikrober og planter. Hos mennesker dannes melatonin i koglekirtlen, der sidder i hjernen på den forreste del af hjernestammen. Det er melatonin der får os til at føle træthed, og undersøgelser viser at hormonet har stor effekt på vores helbred.

Philips wake-up-lightNår det bliver mørkt stiger produktionen af melatonin, og når vi udsættes for lys falder den igen. Før vi opfandt kunstigt lys gik vi i seng når det blev mørkt, og stod op igen når det blev lyst, akkurat som mange dyr gør i dag. For lavt melatonin niveau kan også give dårlig søvn, så du skal passe på med for meget lys før sengetid. Især fra TV, computere, tablets og lignende skærme.

Nu om dage kan vi sjældent få vores hverdag til at passe med hvornår det er lyst eller mørkt udenfor, og derfor bliver vi sjældent vækket af naturligt lys. Det er også derfor et lys vækkeur kan have en gavnlig effekt. Når vækkeuret langsomt skruer op for lyset inden du skal vågne begynder din hjerne at skrue ned for produktionen af melatonin, og derved føler du dig mindre træt når du vågner.

Egen erfaring med en vækkeurlampe

Personligt har jeg i snart 3 år brugt en Philips HF3510 wake-up light vækkelampe, som jeg er rigtig glad for. Det er ikke den dyreste og ”bedste” type wake-up light, men den kan det jeg har brug for, og jeg vil aldrig gå tilbage til et gammeldags vækkeur igen.

Jeg føler mig ofte mærkbart mere udhvilet når jeg bliver vækket af lysvækkeuret, og jeg kan især mærke forskel på humøret og lysten til at komme ud af sengen når jeg bliver vækket stille og roligt af lys fremfor pludseligt af larm fra et vækkeur.

Personligt sætter jeg sjældent lyd på når jeg indstiller alarmen på vækkeuret, men det skyldes også at der er to børn og en hustru, som nok skal få mig op hvis lyset ikke er nok.

Dette skal du holde øje med

Et par ting du skal kigge efter når du vælger lys vækkeur er:

  • Lys-vækkeure skal kunne lyse kraftigt nok til at du kan vågne af lyset alene
  • Tallene på uret, samt eventuelle knapper der lyser bør være røde og lyse så svagt at de ikke generer nattesøvnen.
  • Tallene der viser klokken skal kunne dæmpes så de ikke lyser for kraftigt mens man sover, men skrues op så de er kraftige nok til at kunne ses i løbet dagen
  • Styrken på lyset skal langsomt stige når lampen vækker, men det kan de fleste vækkeurslamper nu.

Et par råd og tips

Sørg for at skrue ned for lysstyrken på tal og knapper om natten. Der skal helst ikke være noget lys i soveværelset når du sover. Det skyldes igen melatoninet.

Sæt eventuelt vækketidspunktet lidt frem hvis du oplever at du vågner for tidligt. Alternativt kan du justere lystyrken uret vækker med, således at du ikke vågner for tidligt. Nogle gange er en kombination af disse to løsninger det bedste.

Personligt har jeg sat vækketidspunktet senere da jeg vågner før lampen når fuld styrke, men så ligger jeg til gengæld og vågner langsomt helt op mens uret skruer op for lyset.

De første par dage vil jeg råde dig til at sætte dit normale vækkeur for en sikkerheds skyld. Bare lige indtil du har styr på lystyrke og den slags.