En engelsk undersøgelse har vist at nybagte forældre sammenlagt mister 44 dages søvn hver, og de fleste med små børn kan helt sikkert skrive under på, at søvn pludselig bliver en mangelvare når en baby gør sit indtog i hverdagen.
Personligt husker jeg tydeligt den afbrudte søvn og de lange kampe om aftenen med at få min datter til at sove. Hun havde kolik, så de første seks måneder var det sjældent, at vi fik mere end et par timers søvn hver nat. Det førte til mange “sjove” øjeblikke med powernaps og korte middagslure i møderummet på arbejdet eller på alle mulige andre tidspunkter når chancen bød sig.
Massivt søvnunderskud er ganske enkelt noget af det værste der findes. Den fuldstændige mangel på energi og fokus er dræbende. Der er heller ikke uden grund at søvnmangel bliver brugt som torturmetode, og er blevet brugt som sådan helt tilbage i middelalderen.
Hvorfor sover børn ofte dårligt?
Et af problemerne er ofte, at man som forældre skal vænne sig til at gå lidt tidligere i seng. Det skyldes at de fleste af os har nogle ret dårlige sovevaner når det gælder sengetider. Ofte har vi vænnet os til, at komme alt for sent i seng, og så kan det være rigtigt svært, at stå tidligt op når babyen vågner. Dette er dog kun en lille del af problemet.
Der er selvfølgelig mange forskellige grunde til at børn sover dårligt i de første år af deres liv. Der kan skyldes forskellige lidelser, som eksempelvis kolik, men de fleste babyer er heldigvis både sunde og raske. Alligevel oplever mange enormt store problemer med at få deres børn ind i en ordentlig søvnrutine.
Et barns dårlige sovevaner kan oftest inddeles i 3 problemer:
- Svær at få til at sove
- Vågner ofte i løbet af natten
- Vågner alt for tidligt om morgenen
Der findes utallige produkter, bøger og mere eller mindre kreative metoder til at få børn til at sove. Nogle metoder er mere effektive end andre, og selvfølgelig er det også meget forskelligt fra barn til barn hvad der virker bedst. Det som virkede for naboen er ikke nødvendigvis den rigtige løsning for dit barn. I denne artikel vil vi især kigge på det danske produkt Tyngdeposen og andre lignende løsninger.
Problemerne skyldes ofte 3 ting:
- Biologi – Spædbørn har simpelthen et andet søvnmønster og søvnbehov
- Vaner – Barnet har endnu ikke fået etableret sine søvnrutine
- Forandring – Skiftet fra den trygge tid før fødslen er enormt
Det er i sagens natur svært at gøre noget ved biologien. Derfor er de fleste metoder og hjælpemidler også rettet mod at etablere gode vaner eller at gøre babyens sovemiljø trygt. Ofte med det mål at få det til at minde om den trygge tid i livmoderen inden barnet blev født.
Tyngdeposen og tunge dyner, eller svøbe spædbarnet?
Et dansk ægtepar producerer og sælger en løsning de kalder Tyngdeposen, som ifølge hjemmesiden hjælper 85% af børn med at få en væsentlig bedre søvn.
Du kan se mere om tyngdeposen på deres hjemmeside her: https://tyngdeposen.dk
Hvad er en tyngdepose
En tyngdepose er en lille sovepose til børn og babyer med tungt materiale syet ind i posen. Den virker ved at give barnet en tryg fornemmelse, som er kendt fra svøbeteknikker, der er blevet brugt i århundreder. Selv voksne kan nikke genkendende til forskelen på en stor vinterdyne og et lille let somerlagen.
Brugen af tunge dyner, tyngdetæpper og andre vægtede produkter er bestemt ikke ny. Metoden er blevet brugt i mange år til især børn med ADHD og lignende lidelser. Fornemmelsen og effekten for barnet ved brug tyngdedyner og lignende produkter, er den samme som når man svøber barnet, og det giver en tryghed der minder om den babyen har været vant til hos moderen. I nogle kulturer bliver spædbørn nærmest svøbt hele tiden i de første måneder, og grunden er selvfølgelig at det virker.
En af grundene til at det hjælper at svøbe barnet eller benytte en tyngdepose, er på grund af Moro-refleksen. Det er den refleks der gør at babyen spjætter med især armene, og det sker ofte lige når barnet er ved at falde i søvn. Spættet kan ofte vække barnet eller få det til at græde, og det er her at det kan være virkelig effektiv at barnet er godt omsluttet.
Bevægelighed og gode sovevaner
Tyngdeposen har dog flere fordele fremfor den traditionelle løsning med at svøbe barnet. For det første får babyen ret hurtigt brug for at kunne bevæge sig for at finde en gode sovestilling. Det er lidt forskelligt hvornår det sker, men typisk når de er et sted mellem 3 og 6 måneder gamle, og herefter er det ikke længere en god ide at svøbe barnet.
Vægtede produkter som Tyngdeposen kan derimod bruges helt op til barnet er 3-4 år gammelt. Det skyldes at barnet kan bevæge sig, samtidig med at den tunge sovepose giver fornemmelsen af at være tæt omsluttet og dermed den tryghed barnet har behov for.
Faste ritualer omkring søvnen
En anden, og mindst ligeså vigtigere grund til at en tyngdepose er at effektivt middel til at hjælpe dit barn til en bedre søvn er, at den er rigtig god til at hjælpe med at opbygge vaner. Rutine er en af de allervigtigste ting for at sikre en ordentlig nattesøvn. Det gælder for voksne og det gælder i endnu større grad for babyer og spædbørn.
Ved at have et fast ritual omkring sovetid og middagslure lærer barnet at det er nu det skal sove. Der er mange måder at opbygge gode sovevaner på, og det at barnet altid bliver lagt i tyngdeposen når det skal sove, vil gøre at det forbinder fornemmelsen af at ligge i den tunge sovepose med at skulle sove. Det er en virkelig effektiv måde at etableret en god soverutine på.
Imponerende forbedringer af barnets søvn!
Kombinationen af af tryghed og gode vaner kan gøre underværker for dit barns søvn, og vil højst sandsynligt hjælpe ikke bare på længden af søvnen, men også på hvor ofte dit barn vågner i løbet af natten og ikke mindst hvor lang tid det tager at få barnet til at falde i søvn.
Folkene bag Tyngdeposen har da også for et par år siden lavet en undersøgelse af effekten af soveposen blandt 300 familier, og resultatet er ret imponerende:
- 85% oplevede at barnet sov markant længere middagslur. Fra kun 20 – 40 minutter før til 1,5 – 3 timer med Tyngdeposen
- 72% oplevede at barnet hurtigere faldt i søvn. Hvor det før tog 1 – 2 timer tog det nu kun 15 – 30 minutter.
- 75% gik fra 5 – 10 opvågninger på en nat til kun 1 – 2 opvågninger.
- 65% af børnene i undersøgelsen sov 1 – 2 timer længere om morgenen.
Du kan læse meget mere om tyngdeposen på deres hjemmeside her: http://tyngdeposen.dk/
Her kan du også se deres køb og prøv ordning samt selvfølgelig købe en af de tre forskellige modeller. Der er en svøbepose til de helt små op til et år. En sovepose til børn fra cirka 8 kilo, og sidst men ikke mindst en sovedragt til de større børn på 15 kilo og opefter.
Hvilken model der er den rigtige for dig kan du læse mere om på hjemmesiden, hvor du også kan læse om sikkerhed og om hvordan Tyngdeposen også bruges på børneambulatorier, i vuggestuer og i specialinstitutioner.