Se her hvilken madras du skal vælge

Når du vil sikre dig en god nattesøvn, er madrassen selvfølgelig et oplagt sted at starte.

Det er vigtig at du vælger en god madras, og en der passer til dit behov. Hårdhed og temperatur afhænger eksempelvis meget af personlige præferencer, kropsbygning, vægt og andre individuelle faktorer.

En god madras behøver ikke at være dyr. Faktisk er der ofte madrasser i den helt billige ende med i toppen af test fra eksempelvis forbrugerrådet tænk.

Sovende kvindeMadrasser er, med enkelte undtagelser, enten springmadrasser, altså dem med fjedre i, eller skummadrasser. Madrasser af skum er i dag ikke bare tynde skumgummimadrasser i dårlig kvalitet. Der findes mange rigtig gode madrasser af forskellige skummaterialer, som eksempelvis koldskum, latex eller viskoselastisk skum. Det sidste er det som også tit kaldes Memoryfoam.

Generelt er skummadrasser varmere end springmadrasser, med mulig undtagelse af latexmadrasser der, på grund af nogle huller der går hele vejen gennem madrassen, er bedre ventilerede.

Her er en række ting du kan kigge efter når du skal købe seng

Hårdhed

Om en madras skal være hård eller blød afhænger i høj grad af personlige præferencer.

En hård madras er typisk køligere end en blød madras. Det skyldes ganske enkelt at en større del af kroppen er “omsluttet” af en blød madras man synker mere ned i.

Desto større og tungere du er desto mere vil du sikkert foretrække en hård madras.

Pas på med at fokusere for meget på den hårdhed forhandlerne opgiver. Hårdhedsgraderne måles og opgives nemlig forskelligt af producenterne, og du kan derfor ikke umiddelbart sammenligne to forskellige mærkers hårdhed.

Liggetemperatur

Der stor forskel på hvor varm en madras er. Det afhænger blandt andet af materiale, ventilering, hårdhed og isoleringsevne.

Skummadrasser er oftest varmere end springmadrasser, og bløde madrasser er oftest varmere end hårde madrasser.

Hvis du generelt har det med varme når du sover skal du selvfølgelig vælge en køligere madras, og omvendt hvis du har en tendens til at fryse.

Transport af fugt

En madras der er god til at transportere fugt væk fra kroppen giver et bedre sovemiljø og komfort. Det kan være svært at vurdere madrassens evne til at transportere fugt, men så må man spørge hos forhandleren eller se efter test på nettet. Generelt er de fleste madrasser dog rimelige gode på dette område.

Dæmpning

På nogle madrasser kan det føles som om du ligger på en trampolin. Hvis du sover uroligt kan det være vigtigt at madrassen relativt hurtigt er “stille” når du bevæger dig.

Madras i soveværelseStøtte

En god madras giver ordentlig støtte til kroppen. Din vægt har stor indflydelse på hvor godt den enkelte madras støtter din krop, og hårdheden af madrassen spiller også ind her.

Når du ligger på siden skal kroppen være lige. Det vil sige at der skal være en lige linje fra dine fødder over rygsøjlen og helt op til og med nakken.

Når du ligge på ryggen skal din kropsholdning stort set være den samme som hvis du står op med ret ryg.

Det kan være en rigtig god ide at få en anden person til at vurdere din kropsstilling når du prøver en ny seng.

Holdbarhed

Efterhånden som en madras bliver slidt og gammel, vil den blive dårligere på mange områder. Slid kan gøre at den ikke giver så god støtte mere, og derved får du en dårlig liggestilling med alt hvad det kan medføre af rygproblemer og lignende. Fugttransporten kan også blive dårligere med tiden, da materialet fyldes op med støv og skidt.

Det er meget bedre at købe lidt billigere madrasser, og så skifte dem lidt oftere, end at beholde en udslidt madras fordi en ny er for dyr.

Det er selvfølgelig svært at se på en madras hvor længe den vil holde, men mange producenter oplyser faktisk en forventet levetid baseret på forskellige test. Nogle giver endda forskellige former for garanti. Sidst men ikke mindst kan du også finde bedømmelser af holdbarheden i uafhængige test.

Sammentrykning

Når du ligge på en madras bliver den naturligvis trykket sammen. Hvis madrassen er meget blød eller du er tungere end gennemsnittet, kan der være madrasser der bliver trykket så meget sammen at det føles som at ligge på sengebunden.

Formhukommelse

Nogle skummadrasser former sig efter din krop, og vil bevare denne form i noget tid. Disse madrasser kaldes ofte noget i stil med Memoryfoam eller lignende. Det er meget individuelt om man fortrækker denne type madrasser eller ej. De er oftest lidt varmere, men kan være gode hvis man har helt specielle rygproblemer.

Zoneinddelte madrasser

Nogle madrasser er delt op i zoner med forskellig hårdhed. Ideen bag denne løsning er at de bedre tilpasser sig kroppen. Hvis din højde ikke passer til designet af zonerne vil det ofte være bedre med en madras uden zoneopdeling. Derudover er det ikke alle zoneopdelte madrasser der er lige vellykkede.

Elevationsseng

På nogle senge kan du hæve fodenden eller hovedenden af sengen. Hvis det er tilfældet er det vigtigt du køber en madras der er beregnet til dette. De fleste skummadrasser kan bruges til elevationssenge, men mange springmadrasser har en træramme som ikke kan forme sige efter elevationsbunden.

Par skal sjældent have samme madrastype

Mange par køber to ens madrasser når sengen skal udskiftes, men i mange tilfælde vil det være langt bedre at købe to forskellige madrasser der passer til hver persons behov.

 

2 kommentarer til “Se her hvilken madras du skal vælge”

  1. Jeg har brug for et råd, hvad er bedst at købe en stor madras eller to madrasser med en top madras

    • Det afhænger af mange ting, men hvis sengen er med elevation er to madrasser den bedste løsning, da man ellers ikke kan hæve kun den ene side af sengen.

Der er lukket for kommentarer.